Lowensteyn Family

Piet01.jpg

Petrus Adrianus “Piet” HeldoornAge: 66 years19051971

Name
Petrus Adrianus “Piet” Heldoorn
Given names
Petrus Adrianus
Nickname
Piet
Surname
Heldoorn
Birth April 27, 1905 45 37
Birth of a sisterJohanna Maria Emmanuella Heldoorn
November 25, 1907 (Age 2 years)
Death of a brotherAntonius Franciscus Heldoorn
December 6, 1941 (Age 36 years)
Cause: Unknown
Death of a sisterJohanna Wilhelmina Petronella Heldoorn
May 13, 1964 (Age 59 years)
Occupation
grafisch en typografisch ontwerper, aquarellist, docent, musicus
yes

Corporation: Koninklijke Academie in Den Haag
Note: Piet Heldoorn, die vrijwel tot zijn dood in Voorburg woonde, was grafisch en typografisch ontwerper,…
Death May 12, 1971 (Age 66 years)
Family with parents - View this family
father
mother
Marriage: January 28, 1891's Gravenhage, The Netherlands
23 months
elder sister
10 years
elder brother
3 years
himself
3 years
younger sister
Family with Private - View this family
himself
wife
Private
daughter
Private
daughter
Private
daughter
Private

Occupation

Piet Heldoorn, die vrijwel tot zijn dood in Voorburg woonde, was grafisch en typografisch ontwerper, aquarellist, docent, musicus. Hij was lid van Pulchri en één van de oprichters van De Haagse Aquarellisten (in 1955). Voorburgers, die zijn werk niet kennen, herinneren zich wellicht de wandschildering in de trouwzaal van het oude gemeentehuis. Hij maakte deze historieschildering, die helaas verloren is gegaan, in 1941.

Na de oorlog ging hij lesgeven, niet alleen op de Koninklijke Academie in Den Haag, maar ook in zijn atelier aan de Van Arembergelaan. Dit nam zoveel tijd in beslag, dat er voor eigen werk weinig tijd overbleef. Tijdens de vakanties aquarelleerde hij wel veel. Maar deze reisaquarellen beschouwde hij meer als experiment dan als serieus werk.

Haagse Aquarellisten

De vereniging Haagse Aquarellisten werd opgericht in 1955. De reden tot oprichting werd als volgt geformuleerd: ' Naast 'De Hollandse Aquarellistenkring' voelden wij, Hagenaars, de behoefte ons aaneen te sluiten en door gezamenlijk exposeren het bezig zijn met waterverf onderling te stimuleren'. De oprichters waren: Agnes van de Brandeler, Herman Bogman, Cees Bolding, Willem van Dijk, Paul van Eden, Piet Heldoorn, Han Krug, Ronald Lindgreen en Carl Niekerk. De groep zou in steeds wisselende samenstelling meer dan 40 jaar bestaan. Het is ondoenlijk al hun namen op te sommen, maar een paar tot de verbeelding sprekende namen zijn natuurlijk: Piet van Boxel en Sierk Schröder. Op 11 december 1994 werd in de sociëteit van Pulchri Studio de opheffings vergadering gehouden.

Note

De vereniging Haagse Aquarellisten werd opgericht in 1955. De reden tot oprichting werd als volgt geformuleerd: ' Naast 'De Hollandse Aquarellistenkring' voelden wij, Hagenaars de behoefte ons aaneen te sluiten en door gezamenlijk exposeren het bezig zijn met waterverf onderling te stimuleren'. De oprichters waren: Agnes van de Brandeler, Herman Bogman, Cees Bolding, Willem van Dijk, Paul van Eden, Piet Heldoorn, Han Krug, Ronald Lindgreen en Carl Niekerk. De groep zou in steeds wisselende samenstelling meer dan 40 jaar bestaan.

Het is ondoenlijk al hun namen op te sommen, maar een paar tot de verbeelding sprekende namen zijn natuurlijk: Piet van Boxtel en Sierk Schrèoder. Op 11 december 1994 werd in de socièeteit van Pulchri Studio de opheffingsvergadering gehouden.

De Voorburgse kunstenaar Piet Heldoorn beheerste vele materialen en technieken. Hij werkte in olieverf en aquarel, was werkzaam als grafisch en typografisch ontwerper en was bovendien een talentvol musicus. En niet te vergeten een inspirerend leraar, zowel op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag als op zijn atelier in Voorburg. Een van zijn leerlingen, de Voorburgse kunstenaar Frits Frietman, zal de tentoonstelling openen.

Piet (P.A.) Heldoorn werd in 1905 geboren en woonde tot zijn dood in Voorburg. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij docent aquarelleren aan de Haagse Academie. Daarvoor ontwierp hij als grafisch en typografisch ontwerper drukwerk voor o.a. kolenhandel Van Santen en sigarenhandel De Graaf. De invloed van deze grafische periode is duidelijk terug te vinden in de stillevens die hij aan het eind van zijn leven maakte.

Woonde in Voorburg: van Arembergerlaan 189

BirthGeb_I320.jpg
Geb_I320.jpg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 800 × 491 pixels
File size: 107 KB
Media objectPiet01.jpg
Piet01.jpg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 275 × 197 pixels
File size: 55 KB
Media objectPiet02.jpg
Piet02.jpg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 354 × 500 pixels
File size: 55 KB
Media objectPiet en Jo Heldoorn.jpg
Piet en Jo Heldoorn.jpg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 455 × 600 pixels
File size: 63 KB
Media objectI320planten.jpg
I320planten.jpg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 316 × 432 pixels
File size: 51 KB